Grondstoffen voor een heerlijk kopje koffie

Koffie is de populairste drank van Nederland en een echte volksdrank. Het is in bijna iedere supermarkt te koop, ieder restaurant en café schenkt het, in elke kantine is het te vinden, en iedereen heeft het thuis voor zichzelf en voor visite. Toch hangt er een wat geheimzinnige waas omheen, vooral door de vele soorten koffie die er zijn, de verschillende manieren van branden en zetten, de tradities rond het drinken, en de talloze smaken en sterktes. Wij willen daarin je gids zijn en erover adviseren.

Popel je al om direct de lekkerste koffie in huis te halen?

Coffea

Coffea

Bij ons zijn de grondstoffen voor zo’n heerlijke kop koffie verkrijgbaar: koffiebonen. Eigenlijk zijn het de gedroogde en geroosterde zaden van de koffieplant, en dan met name de soort Coffea arabica en de Coffea robusta. Maar ze zien eruit als bonen, vandaar…

Er is nog een derde hoofdsoort, de Coffea Liberica, deze wordt nauwelijks commercieel gebruikt.

Slow roast

Slow roast

Wij betrekken onze koffie van Mocca d’Or in Zwolle. Dat is een grote koffiebranderij die volgens het ‘slow roast’-principe werkt. Het branden gebeurt langzaam en met niet zulke hoge temperaturen als andere branderijen doen en dat wordt gedaan in authentieke trommelbranders. Daardoor duurt het productieproces wat langer en dat heeft onze voorkeur, want daardoor blijft de smaak beter in de boon behouden en wordt het milieu niet extra belast zoals bij het werken met oplosmiddelen.

Verwerkings­methoden

Na het plukken van de rijpe koffiebessen begint het past echt. Groeiomstandigheden en koffievariëteit vormen een basis, maar de echte smaakontwikkeling vindt plaats kort na de pluk, tijdens de verwerkingsmethoden van koffie. De methode waarop de bonen verwerkt worden is dus essentieel voor de smaak en kwaliteit van de koffie.

Grof verdeeld kun je de verwerkingsmethoden indelen in natte verwerking (washed) of droge verwerking (natural). Maar daartussen zit nog een hele waaier aan mogelijkheden onder de noemer ‘semi-washed’.

Gemiddeld kun je zeggen dat ‘natural’ koffie zoeter smaakt.

Erg leuk winkeltje, met zeer vriendelijk en kundig personeel. Ik ga daar sowieso vaker mijn bonen halen.

Single origin of blend

In onze winkel heb je de keuze uit blends of single origin. De single origins zijn óf arabica óf robusta bonen die uit een kleine, specifieke regio komen en hierdoor hun eigen specifieke kenmerken hebben (net als bij wijn).

Blends zijn melanges gemaakt van koffiebonen uit verschillende regio’s, landen of werelddelen, dit kan een mix zijn van arabica en robusta of een mix van arabicabonen.

Schubertkoffie

Schubertkoffie

Wij vonden het hoog tijd worden dat het Schubertplein zijn eigen koffie kreeg. Daarom hebben wij op 20 september 2019 de Schubert Melange geïntroduceerd. De Schubert Melange is een heerlijke, krachtige koffie. Niet te sterk maar wel lekker pittig. Kwalitatief zeer hoogwaardige koffie voor een aantrekkelijke prijs. Koffie waar muziek in zit!

Decafeo

Decafeo

Normaal gesproken bevatten alle koffiesoorten cafeïne, een oppeppend, licht stimulerend en attentie verhogend middel. Er zijn tegenwoordig echter ook soorten waar de cafeïne is uitgehaald, meestal decafé of decafeo genoemd. Bij onze koffie gebeurt dat niet met oplosmiddelen maar met koolzuurgas. Daardoor blijven alle aromatische kwaliteiten van de koffie behouden.

Geisha

Geisha koffie, soms Gesha koffie genoemd, is een exclusieve arabica koffie welke zijn oorsprong vindt in Ethiopië, in het dorp Gesha. Deze koffie is algemeen bekend om zijn unieke smaakprofiel van bloemige en zoete tonen en zijn exclusiviteit.

Geisha koffie is zeer kostbaar, op bestelling kunnen we soms aan kleine hoeveelheden komen.

Direct source

Wij zijn voorstander van zogenaamde ‘direct source’ koffie. Dit houdt in dat onze koffiebranderij direct inkoopt bij een koffieboerderij, zonder verdere tussenpersonen. Zo weten we zeker dat de koffieboer een eerlijke prijs krijgen voor de koffie en wij hele goede kwaliteit koffie kunnen aanbieden aan onze klanten.

Limited editions

Met regelmaat kopen wij bijzondere soorten koffie in, welke maar in kleine oplages op de markt komen. Deze kun je bij ons in de winkel terugvinden als Limited Editions. We proberen je vaak te verrassen met nieuwe soorten. Wil je eens wat bijzonders proberen dan zijn onze Limited Editions zeker de moeite waard om naar uit te kijken.

Signature Collection

Vincent is hard bezig met de ontwikkeling van een Signature Collection voor koffie. We houden jullie hierover op de hoogte!

Over de verschillen kunnen we veel vertellen. Vraag gerust als je in de winkel bent. We adviseren je graag bij het kiezen. En wil je er nog meer over weten, kom dan naar een van onze workshops of koffieproeverijen.