Koffie

Grondstoffen voor een heerlijk kopje koffie

Koffie is de populairste drank van Nederland en een echte volksdrank. Het is in iedere supermarkt te koop, ieder restaurant en café schenkt het, in elke kantine is het te vinden, en iedereen heeft het thuis voor zichzelf en voor visite. Toch hangt er een wat geheimzinnige waas omheen, vooral door de vele soorten koffie die er zijn, de verschillende manieren van branden en zetten, de tradities rond het drinken, en de talloze smaken en sterktes. Wij willen daarin je gids zijn en erover adviseren.

Bij ons zijn de grondstoffen voor zo’n heerlijke kop koffie verkrijgbaar: koffiebonen. Eigenlijk zijn het de gedroogde en geroosterde zaden van de koffieplant, Coffea, en dan met name de soort Coffea arabica. Maar ze zien eruit als bonen, vandaar…
Wij betrekken onze koffie van Mocca d’Or in Zwolle. Dat is een grote koffiebranderij die volgens het ‘slow roast’-principe werkt. Het branden gebeurt langzaam en met niet zulke hoge temperaturen als andere branderijen doen en dat wordt gedaan in authentieke trommelbranders. Daardoor duurt het productieproces wat langer en dat heeft onze voorkeur, want daardoor blijft de smaak beter in de boon behouden.

Uit warme streken

De koffiebonen komen uit tal van streken rond de evenaar, onder meer uit Brazilië, Colombia en Peru in Zuid-Amerika, Guatemala in Midden-Amerika, en India en Indonesië in Azië. Normaal gesproken bevatten alle koffiesoorten cafeïne, een oppeppend, licht stimulerend en attentie verhogend middel. Er zijn tegenwoordig echter ook soorten waar de cafeïne is uitgehaald, meestal decafé of decafeo genoemd. Bij onze koffie gebeurt dat niet met oplosmiddelen maar met koolzuurgas. Daardoor blijven alle aromatische kwaliteiten van de koffie behouden.
In ons koffie-assortiment zitten onder andere Café del Mundo, Cuba Turquino Lavado, Decafeo, Esperienza Dark Roast, Panama Boquete, India Monsooned Malabar, Sulawesi Kalosi en Sumatra Gayo Mountain. We leveren de bonen en die kun je dan zelf malen om er koffie van te zetten. Of je kunt dat ons laten doen, in de juiste maalgraad voor snelfilter, percolator of espresso. Over de verschillen kunnen we veel vertellen. Vraag gerust als je in de winkel bent. We adviseren je graag bij het kiezen. En wil je er nog meer over weten, kom dan naar een van onze workshops of koffieproeverijen. Meer daarover op de pagina over events & workshops.