Specificaties Makina S7 PRO-PID

  1. Rotatiepomp. Een professionele rotatiepomp zorgt voor een stabiele druk van 9 bar en maakt in verhouding tot vibratiepompen veel minder lawaai.
  2. Warmtewisselaar. De warmtewisselaar geeft de mogelijkheid om tegelijkertijd koffie te zetten en melk op te schuimen.
  3. PID. Een PID-regelaar met geoptimaliseerd algoritme voor een precieze temperatuurregeling.
  4. Shot timer. Een automatische shot timer om de precieze zettijd te kunnen gebruiken.
  5. Voeding. Een stabiele voeding met een vermogen van 1800 W.
  6. Aansluiting. Een handmatige schakelaar voor keuze tussen de ingebouwde tank en een directe wateraansluiting.
  7. Boiler. Een hoge kwaliteit koperen boiler van 3L. (50% meer capaciteit dan de meeste espressomachines.)
  8. Terugslagklep. Op het hydraulische circuit en het automatisch overdruk afvoersysteem is een terugslagklep toegepast.
  9. Overdrukventiel. Voor een optimale veiligheid zit op de ketel een goed overdrukventiel.
  10. RVS. Een volledig ‘spiegel gepolijste’ buitenkant gemaakt van hoogwaardig roestvast staal.
  11. Pre-infusie. Het apparaat is uitgerust met de mogelijkheid van pre-infusie.
  12. Ketel manometer. Voor controle van de juiste keteldruk.
  13. Pomp manometer. Voor controle van de optimale waterdruk.
  14. Watertank. Een extra grote watertank van 2 liter voor als het apparaat niet is aangesloten op een wateraansluiting.
  15. Isolatie. De ketel is geïsoleerd om energie te besparen en de temperatuur constanter te houden.
  16. Hendel technologie. Elegant ergonomisch ontwerp om de functies van de machine aan of uit te zetten.
  17. Dubbele elektronische sensoren; minimale waterniveau sensoren met automatische blokkering van alle machinefuncties indien nodig. 
  18. Indicator waarschuwingslampjes.
  19. Cool touch’ stoompijpje.
  20. RVS verstelbare poten.
  21. Ergonomisch ontworpen RVS portafilters met houten handvat.
  22. Originele E61 zetgroep.
  23. Complete set houten handgrepen.
  24. Snel opgewarmd. In 9 minuten gebruiksklaar.
  25. Uitneembare lekbak van 1 liter. Zacht en gemakkelijk te sluiten.
  26. Optionele waterafvoer in de lekbak.
  27. RVS kopjeswarmer.

Het verschil tussen roterende pomp en vibratiepomp

Een espressomachine heeft een bepaalde hoeveelheid stabiele waterdruk (9 bar) nodig om een perfecte espresso te maken. Een stabiele waterdruk is alleen te bereiken met een rotatiepomp. We vinden dit daarom een cruciaal onderdeel van (semi) professionele espressomachines. De rotatiepomp is stil, stabiel, bouwt de druk langzaam op en is duurzaam door zijn lange levensduur. Er zijn echter ook nadelen aan rotatiepompen. Ze zijn groot van formaat en zijn vrij duur.

Helaas hebben veel fabrikanten van espressomachines er daarom voor gekozen om hun (semi) professionele machines uit te rusten met een goedkope, zeer luidruchtige en instabiele vibratiepomp. Dit soort waterpompen zorgen door trillingen voor de gewenste druk en kunnen daarom niet de stabiele 9 bar leveren tijdens de gehele extractietijd. Ze zijn echter wel klein van formaat en daarom aantrekkelijk voor het produceren van compacte espressomachines. Als de kwaliteit van uw extractie ertoe doet, kies dan altijd een rotatiepomp boven een vibratiepomp.

Boilervolume

De Makina S7 PRO-PID heeft een grote geïsoleerde koperen boiler van 3 liter. Dit gecombineerd met een PID, een 1800 W warmtewisselsysteem en een sterk verwarmingselement garandeert de stabiliteit van de temperatuur, de kwaliteit van de extractie en de sterkte van het stoomvermogen. Dit soort ketels zijn veel beter dan kleine ketels en zelfs beter dan dubbele ketelsystemen.

Of je nu een espresso freak, cappuccinoliefhebber of theefanaat bent, de Makina S7 PRO-PID zal je verwachtingen zeker waarmaken of zelfs overtreffen. De Makina S7 PRO-PID kan probleemloos tot 200 kopjes per dag produceren.

Enkele ketel, dubbele ketel en warmtewisselaar (HX)

Enkele ketel

Bij een espressomachine met één ketel wordt heet water daaruit zowel in de zetgroep als voor de stoompijp gebruikt. De gewenste zettemperatuur van een espresso shot is meestal 92°C. Om stoom te produceren, moet de watertemperatuur hoger zijn dan 100°C. Dit betekent dat u de temperatuur moet wijzigen en een paar minuten moet wachten voordat u melk kunt opschuimen nadat de espresso is gezet.

Dubbele ketel

Espressomachines met een dubbel boilersysteem bevatten twee aparte boilers, één voor kokend water en één om stoom te produceren. Beide ketels hebben hun eigen gewenste temperaturen, die perfect zijn afgestemd op het betreffende doel (water voor de koffie óf stoom). Het nadeel van twee ketels in kleine machines is dat ze beide niet echt groot kunnen zijn. Anders zouden ze te veel ruimte in de machine in beslag nemen. Hierdoor zijn de ketels een stuk minder stabiel in temperatuur dan grote ketels met een warmtewisselaar.

Dubbele ketels worden veel gebruikt in grote meergroepsmachines in de professionele industrie. De ketels van machines van dit formaat hebben een aanzienlijk grotere capaciteit, wat veel meer controle op de keteltemperatuur betekent, vooral wanneer de machine een goede PID heeft. Maar dit is niet het geval voor kleinere machines.

Warmtewisselaar (HX)

HX-machines maken het mogelijk om gelijktijdig water voor koffie en stoom te gebruiken zonder wachttijden. De stoom komt uit de ketel, die een totale temperatuur heeft van meer dan 100°C, perfect voor het gebruik van de stoomlans. Het zetwater wordt direct vanuit de verswatertank door de boiler naar de zetgroep gepompt. Door het water door de boiler te laten lopen, bereikt het water een temperatuur van meer dan 100°C. Onderweg naar de zetgroep daalt de watertemperatuur naar de ingestelde waarde (meestal 92°C).

De twee belangrijkste voordelen hiervan zijn de hoge temperatuurstabiliteit en de lage onderhoudskosten. Optimaal voor barista’s, kleine horeca en kantoren.

De Makina S7 PRO-PID heeft dus zowel een grote koperen ketel als een warmtewisselaar en heeft dus het beste van beide!

PID & Thermostaat

De watertemperatuur is erg belangrijk bij het zetten van koffie. Er zijn twee manieren om de temperatuur van de espressomachine te regelen: de traditionele thermostaat en de PID.

  • Traditionele thermostaat
    Een thermostaat verwarmt de ketel totdat deze de gewenste temperatuur heeft bereikt. Wanneer de temperatuur boven de ingestelde waarde stijgt, wordt het verwarmingselement uitgeschakeld. Dit proces wordt voortdurend herhaald. Helaas gaat de temperatuur dus steeds op en neer. Hierdoor is de kwaliteit van de extractie laag.
  • PID
    PID staat voor Proportional Integral Derivative. De PID evalueert en meet drie toestanden van de keteltemperatuur; de huidige temperatuur, de waarden van de gemeten temperaturen in het verleden en de benodigde temperatuur. Aan de hand van deze continue metingen wordt de watertemperatuur bijgesteld. Hierdoor is de variatie in temperatuur waarmee de koffie gezet wordt zeer klein.

    De Makina S7 Pro-PID is voorzien van een geoptimaliseerd PID-systeem om de stabiliteit en de kwaliteit van de temperatuurregeling te waarborgen. Hierdoor kun je als barista experimenteren met verschillende zetprofielen en temperaturen waarbij altijd precies gewerkt wordt met de ingestelde temperatuur.