Collectie Japanse thee

We hebben een prachtige selectie Japanse theeën samengesteld. Deze zijn verpakt in blikjes, bekleed met traditioneel Japans kleurrijk washi papier. Veel van deze Japanse theeën worden per vliegtuig ingevlogen en alleen in kleine hoeveelheden opgeslagen om de meest verse thee mogelijk te maken.

Asamushi Sincha Uji Midori No Kaori

Een topkwaliteit groene thee van de eerste pluk uit Uji. De thee heeft platte, zachte en smaragdgroene naalden die een zachte smaak (veel umami) en een subtiel aroma (vandaar de naam; Midori no Kaori = groen aroma) geeft met een zoete afdronk. De blaadjes worden op een lage temperatuur kort gestoomd (Asamushi). Meerdere infusies zijn mogelijk met deze thee.

Genmaicha

Een traditionele mix van Bancha (late oogst) en geroosterde bruine rijst. Het lichtgroene theeblad wordt grof gesneden en daarna platgedrukt. De infusie is helder en heeft een goed uitgebalanceerde en milde smaak, met een duidelijk geroosterde noot.

Gyokuro Tokiwa

De vertaling van het Japanse ‘gyokuro’ is smaragddauw, wat betrekking heeft op de diep smaragdgroene kleur van de uiteindelijke infusie, welke fruitig en aromatisch is. Gyokuro wordt geoogst van de Yabukita variëteit van de theeplant Camellia Sinensis en wordt gezien als één van de beste en gezondste theesoorten.

Enkele weken voor de oogst worden de theeplanten tegen de zon afgedekt met matten. Hierdoor bevatten de nieuwe groeischeuten niet de gebruikelijke bitterstoffen en ontstaat de kenmerkende smaak. Na enkele weken te zijn afgeschermd van zonlicht worden de bladeren geplukt, gestoomd en opgerold, waarna ze in tweede instantie tot dunne naalden worden gerold en gedroogd.

Tokiwa is een oud Japanse woord dat de altijd groene kleur van de natuur uitdrukt. Het fruitige aroma wordt geleidelijk onthult op de tong tijdens het drinken. Meerdere infusies zijn mogelijk met deze thee.

Kukicha Shizuoka

Kukicha wordt gemaakt van de stokjes van het theeblad en een klein deel van het blad zelf. Hoge kwaliteit Kukicha (zoals deze) wordt ook wel Karigane genoemd. Kukicha is een lichte, verfrissende thee met een licht zoetige smaak. Meerdere infusies zijn mogelijk met deze thee.

Kyushu Sencha Uji

Zachtjes verwerkt, kort donkergroen blad, platgedrukt, heldere en lichte infusie, zeer aromatisch. Tijdens de 12e eeuw bracht de monnik Eisai theezaden uit China naar Japan, die vervolgens werden geplant in de omgeving van Uji (Kyoto). Dit wordt beschouwd als de geboorte van Uji-Cha (Kyoto) waarmee ook de Japanse thee cultuur.

Matcha Uji *****

Deze Matcha wordt gemaakt door Shohokuen, een Japans bedrijf dat al sinds 1645 thee maakt. Hoe hoger de kwaliteit hoe voller en rijker de smaak en hoe meer schuim. Deze Matcha heeft 5 sterren en is van ceremoniële kwaliteit. 4-6 weken voor de handmatige oogst worden de theeplanten afgedekt met bamboe matten.

Hierdoor maakt de theeplant meer chlorofyl en aminozuren. Hoe meer aminozuren hoe zoeter de thee. Slechts 1 keer per jaar worden de blaadjes met de hand geoogst. Vervolgens worden de blaadjes gestoomd en gedroogd. Na het drogen worden de steeltjes en nerven verwijderd zodat de ‘tencha’ overblijft. De tencha wordt tussen stenen langzaam fijngemalen. Langzame maling geeft een zeer fijne smaak en kleur. Zo wordt er per steenmolen 30 gram per uur gemalen. Omdat het blad opgedronken wordt en niet weggegooid zijn de gezonde eigenschappen onomstotelijk.

Sannen Bancha Uji

Geroosterde groene thee met een zachte, licht zoetige smaak. De plant wordt 3 jaar met rust gelaten voordat er met de hand geoogst wordt in de herfst/winter. Na de pluk worden de blaadjes gesneden en deels gerold (aracha) en vervolgens gerijpt. Na 3 jaar worden de blaadjes geroosterd. De thee bevat erg weinig cafeïne. Deze thee is ook uitermate geschikt om ijsthee van te maken.

Sencha Ginger Lemon

Een blend van hoge kwaliteit Sencha met lemongrass, limoenschillen en bloesem van de Myrtle. Twee infusies zijn mogelijk met deze thee en hij is ook uitermate geschikt om ijsthee van te maken.

Sencha Matcha

Biologische Sencha met biologische Matcha. De fijne Matcha bedekt de bladeren als een zachte sluier. Een heerlijke groene thee met de gezonde eigenschappen van Matcha.

Shizuoka Fukamushi Sincha Fuji

Een topkwaliteit groene thee van de eerste pluk uit Kakegawa (Shizuoka), bij Mount Fuji. Deze thee heeft een fruitig aroma en een delicate volle smaak met een zoete afdronk. Fukamushi wil zeggen dat de bladeren voor een langere tijd en met een hoge temperatuur gestoomd zijn.

Hierdoor zijn de wanden van de cellen deels opgelost en kunnen de goede stoffen gemakkelijk oplossen in het theewater. Daarom is dit na Matcha één van de meest gezonde theesoorten. Deze thee is ook uitermate geschikt om ijsthee van te maken. Meerdere infusies zijn mogelijk met deze thee.